Partnerek


CMS, webshop, eCommerce, domain, hosting, SEO, SEM

Google Directory

Observer


NewsAgent


C-PRESS


Hirmutato


Hirlapom


Hirlapom





hírek személyre szabva

Napi sajtó


Hirlevél feliratkozás






Google
 


Varázslatos parfümök és a kávé titokzatos illatvilága

2010.02.21
Egy illat felidézheti legkellemesebb emlékeinket: az első randevút vagy az első közös kávézás élményét. Az illatok megalkotása – tartozzanak bár egy asszonyhoz vagy egy csésze kávéhoz – szakértőt követel. A NESPRESSO ezúttal Kelet-Európa egyetlen hivatalos „orrát”, Zólyomi Zsolt parfümőrt kérte fel kalauznak az illatok világának felfedezéséhez.

Emlékek születnek…
Az első „parfümöt” Johann Maria Farina alkotta 1709-ben. A híressé vált „szagász” találmányát 1714-ben „Eau de Cologne”-nak, kölnivíznek keresztelte el, a szó azóta a hétköznapi nyelv része lett. 1837-ben Farina cége már Viktória királynőnek, valamint további 50 udvarnak is szállította a „kölnit”.

A cégben ma már a nyolcadik generáció dolgozik – ugyanott. A parfümkészítők világa zárt, nem szívesen nevelik saját konkurenciájukat. Zólyomi Zsolt azon 12 szerencsés közé tartozik, akik a világhírű versailles-i iskola évfolyamán tanulhattak meg bánni az illatokkal – és az emlékekkel.

Amikor nagymamám ódon ruhásszekrényének illatára gondolok, rekonstruálni tudom, és fordítva: ha az illatot olyan embernek mutatom meg, akinek volt ódon ruhásszekrénye, évtizedes emlékeket tudok visszaidézni. Franciaországban egy idősotthonban egy 103 éves bácsinak olyan illatot sikerült mutatnom, melyet négyéves korában érzett utoljára: tökéletesen beazonosította – meséli Zsolt.

A kávézás örömének elengedhetetlen része az illat élvezete. Érzékeink közül a szaglás képes leginkább emlékeket idézni bennünk, távoli helyekre és időkbe szállhatunk segítségével. Újra átélhetjük a szerelem, az öröm, a fiatalság érzését.

A kávébab leszedésétől hosszú út vezet a csészében gőzölgő zamatos italig. A NESPRESSO a folyamatot – és így a kávéfogyasztást – egyedülálló megoldással forradalmasította. A kapszulákba adagolt prémium kávéhoz csúcstechnológiájú kávégépeket fejlesztett, így zárt rendszerben jutunk el a minőségi őrleménytől a gőzölgő eszpresszóig vagy hosszúkávéig. A kapszula tartalma nem érintkezik levegővel sem az őrlés, sem a csomagolás, sem a tárolás során, így a Nespresso kávék fogyasztásig őrzik eredeti, összetett, markáns zamatukat.

Az illatok íze…

Ahogy a kávé aromája is számos alkotóelemből áll, a parfümök is bonyolult illatkeverékből tevődnek össze. A parfümről alkotott első benyomás sohasem pontos: az illat három fázisban fejti ki teljes hatását: a „jegyek” rafinált és végletekig kiegyensúlyozott összhatása tökéletes.

Egy átlagember egymás után legfeljebb négy-öt illatot tud megkülönböztetni. Zólyomi Zsolt 90-100 illatot is képes elemezni, megjegyezni. Évtizedekig. Egy illat azonosításához elég egyetlen határozott szippantás – ha tovább próbálkozunk, az eredmény nem lesz jobb, csak az orrunk fárad el.

A kávé illata igen erőteljes, így a parfüm-kereskedelemben hibásan használják a kávébabot "orrpihentetésre". Így egy parfümőr nem is kávézhat sokat, ám engem – mivel a kávé illata gyermekkorom óta hatással van rám – ma is az "orromnál fogva vezet” egy finom, gőzölgő fekete illata – mondta el Zólyomi Zsolt.

A jó kávé kóstolása minden érzékszervünket érinti: a krémes fekete ital látványa, a csésze tapintása, az illat, az íz egyaránt elbűvöl. Bár nyelvünk csak a négy alap ízt érzi (édes, sós, savanyú, keserű), orrunk a kávéban található 900 aromát egyetlen emlékké, érzéssé keveri össze.

Parfüm és kávé
Február 18-án Zólyomi Zsolt kalauzolásával az érdeklődők betekintést nyerhettek az illatok színes világába, és a NESPRESSO kávékínálatából két íz kapcsán megismerkedhettek a kávé és a parfümök közötti párhuzamokkal is.

A Rosabaya de Colombia gyöngyházrózsaszín kapszulája különleges illatú kávét rejt: a piros gyümölcsökből készült lekvárok aromáit boros ízekkel vegyíti. Az egyes fajták elkülönített pörkölése a gyümölcsös íz-jegyeket és a savasságot hangsúlyozza.

A Livanto közepes pörkölése telt, kiegyensúlyozott illatot eredményez: a pörkölőből frissen kikerült kávé karamellizált, pirított illatát enyhe gyümölcsaromával fűszerezi.

A luxus „gourmandise” világában fontos, hogy az alapanyagok természetesek és jó minőségűek legyenek, enélkül el sem kezdődhet a munka. A tömegparfüm és a luxusparfüm közötti különbség a „tömegkávék” és a NESPRESSO viszonyához hasonlítható.

A luxusparfüm alapanyagait adó egzotikus virágok – éppúgy, mint a NESPRESSO különleges aromái – egész más dimenzióba helyezik az illat élvezetét. A világ legjobb termőhelyeinek adottságai és a legszebb évjáratok együttesen alkotják azokat a „Grand Cru"-ket, amelyekkel különleges élmény találkozni, bármelyik típust választjuk a jó kávéitalok vagy parfümök közül.

A jó kávé illata – a parfümökhöz hasonlóan – a legtöbbször cuvée, azaz tapasztalt aroma-mesterek által az alaparomákból összeállított élvezetes keverék, és önmagában is bonyolult, komplex illat. A különböző kontinensek termőhelyeinek talaja és mikroklímája mesebeli zamatot képes a kávégőzbe varázsolni, legyen az a jázmin, a narancsvirág vagy karamellizált mogyoró finom aromája – tette hozzá Zólyomi Zsolt.
Kapcsolódó weboldal

Sajtókapcsolat













         
Kezdőlap    |    Cégismertetők    |    E-Sajttáj    |    Konferenciák    |    Kiállítások    |    Blogajánló    |    Kapcsolat

Rovatok:   Auto-motor  |  Belföld  |  Egészség  |  Gazdaság  |  IT  |  Környezetvédelem  |  Közlekedés  |  Kultúra  |  Média  |  Mobil  |  Sport  |  Távközlés

Sajttaj.hu © 2007-2024.   -   Sitemap    |   Médiaajánlat    |   Jognyilatkozat   


RSS   RSS


 freestat.hu mystat websas.hu
statgep.hu