Kevesen tudják, hogy az ünnepek alatt a polcokon és ablakokban mosolygó mikulásfigurák gyökerei egészen 1923-ig nyúlnak vissza, amikor Szerencsen elindult a csokoládé és a csokoládés készítmények gyártása. A hagyomány a mai napig él, az elmúlt négy évtizedben már Diósgyőrben készültek nem csupán a mikulások, de a rénszarvasok, hóemberek, pingvinek és krampuszok is.
1978-tól a Diósgyőri üzem és szakemberei kizárólag az üreges figurák készítésére specializálódtak. A kilencvenes évek elején a Nestlé vette át a gyár működtetését és folytatta az évtizedes hagyományt, ide összpontosítva más gyáraiból is a figuragyártást. Így lett a diósgyőri a svájci cég leggazdagabb üreges figura választékát kínáló gyártóegysége a világon. A tradíció kiegészült a Nestlé szakértelmével, a fejlesztéseknek köszönhetően ma már minőségi alapanyagokból, több féle formában, ízben készülnek a szezonális kedvencek.
A Nestlé forgalmazásában a hazai polcokra csak valódi csokoládéból készült figurák kerülnek. Az alapmasszák évek óta változatlanok, de a gyár évről-évre újdonságokkal, fejlesztésekkel jelentkezik. Idén már egy pingvinfigurával, cappuccinos, sztracsatellás, robbanócukorkával ízesített mikulással és barátaival is találkozhatunk. Emellett valódi narancshéjdarabokat fedezhetünk fel a narancsos étcsokoládé mikulásokban, hiszen az étcsokoládé figurák idén sem maradhatnak ki a kínálatból.
„Azok számára, akik az ünnepek alatt is szeretnének egészségtudatosan táplálkozni, különösen nagy segítséget jelenthetnek a mértékletes csokoládéfogyasztás megvalósítását megkönnyítő kisebb méretű 18-25 grammos és ezáltal okosan adagolható figurák, melyeket gond nélkül, akár egyben is elfogyaszthatnak a gyerekek.” – mondta el Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa.
A Nestlé Magyarországon készülő üreges figuráiból Európa 15 országába szállít a Mikulás: így a német, az osztrák, a szlovén, a cseh, szlovák, svájci, máltai, spanyol, belga, angol, bolgár, lengyel, olasz és román gyerekek csizmájába is.
|