Partnerek


CMS, webshop, eCommerce, domain, hosting, SEO, SEM

Google Directory

Observer


NewsAgent


C-PRESS


Hirmutato


Hirlapom


Hirlapom





hírek személyre szabva

Napi sajtó


Hirlevél feliratkozás






Google
 


Sok a jónak látszó rossz kávé a polcokon

2009.06.17
Miért drágább a szemes kávé a daráltnál?

A hazai kávéfogyasztási szokások lassan, de biztosan kezdenek a minőség felé tolódni, ám ezzel együtt megjelentek a tájékozatlanság vámszedői is.

A vásárlók közül sokan gondolják úgy, hogyha a csomagoláson feltüntetik a 100% arabica jelölést, akkor ettől a zacskó minőségi kávét tartalmaz. Ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen az igényekkel párhuzamosan megjelentek az olcsó, de rossz minőségű áruk.

Reagálva az emelkedő vásárlói elvárásokra, Magyarországon is megjelentek az élelmiszerboltokban a 100% arabica felirattal árult, jellemzően 1500 és 2000 forint/kg közötti áron kapható gyenge minőségű szemeskávék.

A többnyire diszkont láncokban, szuper- és hipermarketekben kapható, „névtelen”, illetve nem ismert gyártótól származó zacskók azonban gyakran robusta szemeket is tartalmaznak. Fontosabb, hogy ezek a termékek szinte soha nem hozzák a megfelelő szemnagyságot, minőséget és pörkölést − mondta el Boda Andrea, a Caffé Perté kereskedelmi igazgatója.

Az arabica nem egy minőségi kategória, hanem a két, világszerte elterjedt kávéfajta − arabica és robusta − egyike. Igaz ugyan, hogy a minőségi arabica ízben, aromában felülmúlja a robustát, de ez nem jelenti azt, hogy minden arabica jó, illetve hogy robustából ne lehetne kellemes kávét készíteni.

Lehetséges, hogy valóban arabica fajtájú kávét kapunk − teszi hozzá a szakértő − de jó eséllyel abból, ami a minőségi márkák nem voltak hajlandók átvenni. Az előre darált kávénak már az ára is gyanús, hiszen olcsóbb, mint az azonos márkájú szemes változat.

Ha valaki valóban minőségi kávéra vágyik, és azt otthonában szeretné elkészíteni − zárja figyelmeztetését Boda Andrea − akkor vagy ismert márkát válasszon, vagy kávékimérésekből, szakboltokból szerezze be azt.

Magyarországon az élelmiszerboltokban árult kávék zöme az olcsóbb, durvább ízű robusta fajtából készül. A drágább arabica ízben, aromában felülmúlja a Robustát, míg koffeintartalma csak fele-harmada annak.

A trópusokon, 1-2 ezer méteres magasságban, vulkanikus hegyoldalakon növő arabica szemek kevesebb savat is tartalmaznak a robustánál, utóízük hosszan érezhető, karamelles. Természetesen a jó kávéhoz az alapanyagon túl megfelelő pörkölésre és a frissességre, illetve hozzáértő elkészítésre is szükség van.

Kapcsolódó weboldal

Sajtókapcsolat













         
Kezdőlap    |    Cégismertetők    |    E-Sajttáj    |    Konferenciák    |    Kiállítások    |    Blogajánló    |    Kapcsolat

Rovatok:   Auto-motor  |  Belföld  |  Egészség  |  Gazdaság  |  IT  |  Környezetvédelem  |  Közlekedés  |  Kultúra  |  Média  |  Mobil  |  Sport  |  Távközlés

Sajttaj.hu © 2007-2024.   -   Sitemap    |   Médiaajánlat    |   Jognyilatkozat   


RSS   RSS


 freestat.hu mystat websas.hu
statgep.hu