Partnerek


CMS, webshop, eCommerce, domain, hosting, SEO, SEM

Google Directory

Observer


NewsAgent


C-PRESS


Hirmutato


Hirlapom


Hirlapom





hírek személyre szabva

Napi sajtó


Hirlevél feliratkozás






Google
 


Az INBÉ tápérték-jelölési mód teret nyer egész Európában a felmérés szerint

2008.07.22
Egy új, független felmérés kimutatta, hogy az európai étel- és italgyártók – kicsik és nagyok egyaránt – aktívan és folyamatosan vezetik be az Irányadó Napi Beviteli Értéken (GDA) alapuló önkéntes jelölési rendszert.

Múlt év novemberétől idén március közepéig végezték Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, EK-ban és Hollandiában azt a 2.026 étel- és italgyártóból álló reprezentatív mintára kiterjedő felmérést, amelybe multinacionális vállalatok és családi tulajdonban levő hentesüzletek és pékségek is beletartoztak.

A felmérés többek között kimutatta az alábbiakat:
 - A válaszolók csaknem fele (44%) önkéntesen alkalmazza az INBÉ-információt tartalmazó címkéket.
 - Jóllehet a nagyvállalatoké a vezető szerep, mivel mintegy 65% nyilatkozott úgy, hogy bevezette a INBÉ címkék alkalmazását vagy tervezi annak bevezetését, a közepes társaságok 58%-a és a kisvállalkozások 34%-a szintén használja az INBÉ jelölési rendszert vagy tervezi annak használatát.
 - Az INBÉ címkéket alkalmazó cégek 79%-a várhatóan a termékválasztéka több mint felét bevonja az alkalmazásba, és 75% a csomagolás elején kívánja feltüntetni az INBÉ-információt.

“A felmérés szerint a kis- és közepes vállalkozások követik a nagy élelmiszeripari cégek példáját az INBÉ jelölési rendszernek a termékek széles választékánál történő önkéntes alkalmazásában” – mondta Jean Martin, az Európai Unió Élelmiszeripari Konföderációjának (CIAA) elnöke. “Két évvel ezelőtt még alig alkalmazták az INBÉ jelölési rendszert, ma pedig az élelmiszerek és italok jelentős és gyorsan növekvő hányadát lefedi a rendszer.”

A CIAA nagyvállalati tagjai tervezik, hogy 2009 végéig termékeik 100%-ánál bevezetik az INBÉ jelölés alkalmazását Európa-szerte, néhány cég pedig már az idei év végéig el kívánja érni ezt a célt.

A vállalatok a tápanyagok és adag-méretek nagyobb választéka tekintetében is kiszolgálják a fogyasztói igényeket. A válaszolók mintegy 43%-a csökkentette jelenlegi termékei telített zsírsav-, só- vagy cukortartalmát, illetve 2004 január óta olyan új termékeket vezetett be, amelyek kevesebbet tartalmaznak ezekből az összetevőkből. A CIAA tagok különálló felmérései azt mutattták, hogy a nagy többség hasonló módon változtatta meg termékei összetételét ugyanebben az időszakban.

“Az európai étel- és italgyártók szempontjából a legmagasabb prioritású feladat, hogy segítsék a fogyasztókat egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában” – mondta Martin úr.

A felmérést az APCO Insight, egy specializált piackutató cég végezte és Dr. Brian Young, az EK Exeter egyetemének testületi tagja minden lépést figyelemmel kísért. “A felmérésnél az elérhető legjobb forrásokra támaszkodtak, hogy reprezentatív mintát vegyenek étel- és italgyártó kis- és nagyvállalatokból, és hogy a súlyozott adatok statisztikailag megalapozottak legyenek” – mondta Dr. Young.

A felmérésbe bevont élelmiszeripari szektorok szerint pékáruk, reggelire fogyasztott gabonaételek, cukrászáruk, húsos készítmények, tejtermékek, fagylaltok, olajok/zsírok, szószok/fűszerek és üdítő italok is szerepeltek a mintában.

Martin úr elmondta, hogy a felmérés egy kutatás-sorozat első lépése, amely arra hivatott, hogy alátámassza a CIAA által az érintetteknek tett ígéretet, miszerint figyelemmel kíséri és jelenti, hogy elkötelezettségei a valóságban milyen hatást váltanak ki.

Háttérinformáció

Öt érv az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) mutató mellett
1. Több információt biztosít a fogyasztók számára
Az INBÉ jelölés tudományosan megalapozott információt biztosít a fogyasztók számára, amelyek segíthetik a fogyasztót döntésében, hogy mit egyen és igyon. A termékek csomagolásán világosan feltüntetetik az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó legfontosabb információkat, ezzel is segítve a fogyasztókat egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában.

2. Jobban ösztönzi a gyártókat az egységes kommunikációra
A „Fast8” vállalatok európai szinten vállalták, hogy önkéntesen az egységes GDA/INBÉ jelölést alkalmazzák termékeiken, és ezt a rendszert, amely végső soron a fogyasztók számára világos, praktikus és összehasonlítható információt biztosít, ezáltal segítve és megkönnyítve a választást, egy széleskörű fogyasztói tájékoztató kampány keretében ismertetik.

3. Reális
A 100 grammra/100 mililiterre vetített tápérték jelölésen túlmenően az INBÉ jelölések révén egy adott élelmiszeradagra vonatkozó tápanyag értékekről is tájékoztatást kap a fogyasztó.

4. Működik
Az INBÉ jelölés bevezetését széleskörű fogyasztói kutatás előzte meg, amely szerint a fogyasztók tiszta, gyakorlatias és összehasonlítható információkat szeretnének kapni, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet állíthassanak össze. A fogyasztók különösképpen igénylik a könnyen elérhető információkat az ételek és italok adagonkénti kalóriatartalmára vonatkozóan. Az új jelölési rendszert, ezekre az elvárásokra reagálva, fokozatosan vezetik be. A csomagolásokon először egy évvel ezelőtt, Nagy Britanniában jelentek meg ilyen jelölések, és az új rendszert használó cégek jelzései szerint azokat a fogyasztók valóban hasznosnak találták.

5. Az INBÉ jelölések objektívek
Az INBÉ rendszer egy tudományosan megalapozott megközelítési mód, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók több információ birtokában válasszanak. Ez egy információn alapuló rendszer, nem egy előíró rendszer, amely megmondja, hogy mi a jó és mi a rossz.

Kapcsolódó weboldal

Sajtókapcsolat
Cég:INBÉ













         
Kezdőlap    |    Cégismertetők    |    E-Sajttáj    |    Konferenciák    |    Kiállítások    |    Blogajánló    |    Kapcsolat

Rovatok:   Auto-motor  |  Belföld  |  Egészség  |  Gazdaság  |  IT  |  Környezetvédelem  |  Közlekedés  |  Kultúra  |  Média  |  Mobil  |  Sport  |  Távközlés

Sajttaj.hu © 2007-2024.   -   Sitemap    |   Médiaajánlat    |   Jognyilatkozat   


RSS   RSS


 freestat.hu mystat websas.hu
statgep.hu