Á la Mode – július 19-től szombatonként 16 órakor
Hogy készül a kijevi pulykamell? Mi jelent a ponty-rudacskák Orly módra? Hát a fogas Molnárné módra? Milyen a csirke, ha Dubarry módra, vagy a csülök, ha Pékné módra készül?
Rengeteg olyan kifejezés van az étlapokon, melyet úgy érezzük, illene tudnunk, de az átlag ember mégis elbizonytalanodik, ha az étlapon megpillantja ezeket. És sokan kínosan érzik magukat, ha rá kell kérdezniük a pincérnél, ezért inkább kapásból le is mondanak ezekről a „különleges” ételekről. Ön ne tartozzon közéjük!
E hangzatos nevek (és a mögöttük rejlő finom falatok) tartós memorizálást segítik színes történeteink, melyekből megtudhatják, melyik történelmi korhoz, létező vagy kitalált személyhez lehet kötni az adott ételt, de kiderülhet az is, hogy a cirkalmas név csak egy szakács fantáziájának szüleménye. De még ennél is többet segít majd a tanulásban, hogy Magos Zoltán, a TV Paprika kiváló séfje elkészíti nekünk az ínycsiklandó ételeket, így a „vizuális típusok” is könnyen elsajátítják a fogások csínját-bínját.
Adjuk meg a módját! – július 11-től péntekenként 21:15-kor
Valljuk be, az emberek túlnyomó többsége, hacsak nem forog előkelő, arisztokrata körökben, bizony megtorpan, ha egy olyan teríték elé ültetik le, ahol a tányérja mellett 2 vagy 3 villa és - uram bocsá’ - még annál is több kés sorakozik. És vajon hány ember tudna százszázalékos biztonsággal megkülönböztetni egy fehérborospoharat a vörösborostól, egy konyakost a whiskey-stől? A TV Paprika új sorozata ebben nyújt segítséget.
A műsor az asztalra kerülő tárgyakat veszi sorra, a terítőket, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, tálakat, szalvétákat, díszítéseket. Protokoll, étkezési kultúra attól kezdve, hogy ki lép be először az ajtón, egészen addig, hogy ki nyitja ki a távozó vendég előtt az ajtót. Liebhaber Judit és Serényi Zsolt segítségével nemcsak a tálalásról és a terítékekről tudunk meg többet, de végre valahára megtanulhatjuk, hogy kell szabályosan feldarabolni egy sült csirkét anélkül, hogy szétforgácsolnánk, és hogyan kell a halkést tökéletesen használni maszatolás helyett.
|