A prémium kategóriás adagolt kávék úttörőjeként és piacvezetőjeként számon tartott Nestlé NESPRESSO a napokban mutatta be 2008-as, korlátozott mennyiségben forgalomba kerülő Grand Cru kávéját, a Goroka-t, mely a Pápua Új-Guinea hegyvidékeinek érintetlen és zöldellő völgyeiből származik. A jellegzetesen sűrű, mogyorószínű krémet adó nemes Arabica fajta közepes testességével, hangsúlyosan gyümölcsös íz-jegyeivel és enyhe savasságával gazdag íz-élményt kínál. A Grand Cru karakterét a szilva jól felismerhető aromája teszi lággyá és kiegyensúlyozottá. Eszpresszó csészében kínálva ez a tiszta Arabica garantáltan elvarázsolja mindazokat, akik értékelik a legkiválóbb minőségű kávékat.
„Minden tavasszal és ősszel egy-egy ritka Grand Cru kávékeverékkel lepjük meg az ínyenceket. Ezeket a kávékat aromájuk és íz-profiljuk egyedisége alapján választjuk ki, és egyszeri termésről lévén szó, csak korlátozott ideig kínáljuk.” – mondta Flesch Gábor, a NESPRESSO magyarországi üzletfejlesztési vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk idei különlegességünket, a Goroka-t, a távoli Pápua Új-Guineában termesztett és rendkívül keresett fajtából készülő kávékeveréket. A Goroka nagyszerűen egészíti ki 12 állandó, exkluzív Grand Cru kávékeverékünk választékát, és a kávékóstolás felülmúlhatatlan élményét kínálja a kávé ínyenceinek.” – tette hozzá Flesch Gábor.
A világ egyik legfinomabb kávéfajtáit adó ültetvények Pápua Új-Guinea vadregényes hegyei és buja völgyei között elszórtan fekvő farmokon és falusi kertekben találhatók. A gazdag, vulkáni talaj és a tengerszint feletti 1.500-1.800 méteres magasság mérsékelt éghajlata ideális környezetet teremt az Arabica cserjék Typica és Bourbon fajtáinak termesztéséhez.
Az alapanyag feldolgozása komoly szakértelemmel történik. Szüret után a piros bogyók húsát azonnal lefejtik, megakadályozva így a szabálytalan erjedést. Ezt követően háromnapos fermentálás következik, amelynek során a szemeket naponta átöblítik, majd egy teljes napig áztatják, hogy a kávébabok egyedülálló íze kibontakozhasson. A felületi szárítás napon történik, a kimagasló minőségű alapanyagot pedig mechanikus szárítással tökéletesítik. 21 nappal később a szemeket gondosan meghántolják. Mindezek eredményeként készül el ez a különleges kávé, amely több száz kávétermelő számára nyújt megélhetést Pápua Új-Guinea hegyvidékein.
A Goroka mindössze néhány héten keresztül érhető el a NESPRESSO Andrássy úti üzletében, illetve telefonon vagy faxon rendelhető meg a Nespresso Club-on keresztül.
|