Partnerek


CMS, webshop, eCommerce, domain, hosting, SEO, SEM

Google Directory

Observer


NewsAgent


C-PRESS


Hirmutato


Hirlapom


Hirlapom





hírek személyre szabva

Napi sajtó


Hirlevél feliratkozás






Google
 


Pehelykönnyű utazás a világ reggelizőasztalai körül

2007.11.23
A teljes kiőrlésű gabonapelyhekről szóló Tények és tévhitek összeállítás több része is a reggeli fontosságáról és a reggeli típusok összehasonlításáról szólt. Érdekes kérdés azonban az is, hogy vajon mit reggeliznek a családok – felnőttek és gyerekek – szerte a világon?

Európában a hűvös északon barangolva bőséges reggelikkel találkozhatunk. A skandináv országokban népszerűek a felvágottak, a savanyított tejtermékek, péksütemények, ugyanakkor a gyümölcs és a gabonapehely is gyakori reggeli. A finnek szívesen reggeliznek kását és vajas fekete kenyeret, a svédek a kenyér és tojás mellett kedvelik az írót, azaz a tejből hozzáadott speciális baktérium kultúrával savanyított sűrű, kellemesen savanykás ízű italt.

Az angol reggeliről mindenkinek a kiadós, bőséges étkezés jut eszébe. Valóban, a britek a zabkása mellé gyakran esznek szalonnát tojással, kolbásszal, pirítóst narancslekvárral, és ehhez gyümölcslevet, tejes teát fogyasztanak. Az angol reggeli másik hangsúlyos mozzanata a gabonapehely, mely étkezési kultúrájuk egyik fontos eleme. Svájcban szintén kedveltek a bőséges reggelik, akárcsak a Benelux államokban. Az osztrákok a változatos kenyérfélékhez szívesen esznek lekvárt, különböző virsliféléket. Ugyanez a németekre is elmondható. Kontinensünk déli részén, a mediterrán országok lakóira jellemző, hogy reggelire nem fogyasztanak sokat, szinte csak tejeskávét és péksüteményeket, vajjal és lekvárral ízesítve, valamint gyümölcslevet és gyümölcsöket.

Kalandozzunk egzotikus, messzi vidékekre is! Távol-Keleten a reggeli olyannyira fontos étkezés, hogy már a nap elején is gyakran fogyasztanak rizst, halat, sőt levest is. Japánban kedvelt reggeli étel a bableves és a rántotta. Ausztráliában a családok reggelizőasztalára mogyorókrém, palacsinta, tojás és bab is kerül. Észak-Amerikában pedig bőséges villásreggelivel kezdik a napot, az étkezés során gyakori a hús, a palacsinta, ám a gabonapehely is.

A legtöbb gabonapelyhet az Egyesült Államokban fogyasztják, Európán belül Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Svédországban jelentős a pehelyfogyasztás. Egy felmérés szerint ezekben az európai országokban a felnőttek 82%-a, míg a gyerekek 85%-a reggelizik rendszeresen gabonapelyhet.

Hazaérkeztünk. Hogyan és mit eszünk mi, magyarok?

Tipikus magyar reggeliről nem beszélhetünk, azonban gyakran fogyasztunk kenyeret, felvágottat, tejet, zöldséget és péksüteményt. Az egészséges életmód terjedése révén egyre népszerűbbek a reggelizőpelyhek is, főképpen a teljes kiőrlésű gabonából készült fajták a Nestlétől. A hazai pehelyfogyasztás még messze elmarad a nyugat-európaitól, éves szinten mintegy egytizedét teszi ki. A gyerekek könnyebben kaphatóak a finomságokra, míg a felnőttek nagy része ma is a tradicionális reggelit részesíti előnyben.

A témával kapcsolatban Pálfi Erzsébet dietetikus áll szíves rendelkezésére.

Kapcsolódó weboldal

Sajtókapcsolat
Referens:Makó Judit
judit.mako@webershandwick.hu
+36 1 887-8355
Cég:Nestlé













         
Kezdőlap    |    Cégismertetők    |    E-Sajttáj    |    Konferenciák    |    Kiállítások    |    Blogajánló    |    Kapcsolat

Rovatok:   Auto-motor  |  Belföld  |  Egészség  |  Gazdaság  |  IT  |  Környezetvédelem  |  Közlekedés  |  Kultúra  |  Média  |  Mobil  |  Sport  |  Távközlés

Sajttaj.hu © 2007-2024.   -   Sitemap    |   Médiaajánlat    |   Jognyilatkozat   


RSS   RSS


 freestat.hu mystat websas.hu
statgep.hu