A Nestlé Hungária Kft. által, B&P CSR management tanácsadó cég szervezésében idén elindított érintetti párbeszéd sorozat őszi állomása a „Táplálkozás, egészség, életmód” témakörben 2009. november 6-án megtartott érintetti fórum volt.
A Nestlé ezúttal arra kereste a választ, hogy a témakör hazai meghatározó szakértői mely területeket vagy ügyeket tekintik a legfontosabbnak ma Magyarországon, továbbá miben áll az élelmiszeripar, a kormányzat és a civil szervezetek felelőssége.
A helyszínen a 19 meghívott hatóság, oktatási és kutató intézmény, érdekképviselet, civil szervezet, piaci szolgáltató, kereskedő, iparági szövetség és médium közül 14 szervezet delegáltja jelent meg, hogy bemutassa szervezete álláspontját. A beszélgetés nemcsak a meghallgatásról szólt, hanem lehetőséget nyújtott az eltérő nézőpontok megvitatására és a véleménycserére is.
A meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy az egészségtudatos táplálkozás és életvitel erősítéséért egyszerre kell hatást gyakorolni a felelős tájékoztatás, a kereskedelmi kommunikáció, az oktatás és a termékfejlesztés területén egyaránt.
Továbbá, az egészségtudatosság és az egészséges életmódra nevelés nem kizárólag a vállalati szféra felelőssége, hanem abban valamennyi szakmai, irányító hatóság és civil szervezet, illetve az iskolák és a média egyaránt felelősséggel bír.
A résztvevők többek között felvetették, hogy
- a közétkeztetést végző cégek csak olyan élelmiszerekkel dolgozhassanak, amelyek már ma is átfogó termék információval és –jelöléssel rendelkeznek.
- az egészségtudatos táplálkozás és életmód iskolai oktatásában a Nutrikid program jelentős eredményeket mutatott fel - azonban a vállalati kezdeményezések a gyakorlatban nem érhetnek el mindenkit: ezért is szükség lenne eddiginél fokozottabb állami szerepvállalásra. Továbbá, egyelőre hiányoznak a középiskolások egészségtudatos táplálkozására orientáló konkrét politikák és programok.
- előremutató lenne egy olyan széles körű, gyártókat és kereskedőket egyaránt átfogó program végrehajtása, amely fokozatosan alakítaná át a termékek tápanyag-összetételét, például kezdetben csökkentené a sótartalmat a forgalmazott élelmiszerek széles körében, támogató programokkal és kommunikációval kiegészítve, majd ezt követően át lehetne térni a cukortartalom mérséklésére. E folyamat során fontos lenne szem előtt tartani a fokozatosságot, mivel a fogyasztói ízlésnek ezzel összhangban szükséges változnia.
A fórum során elhangzott javaslatokat és véleményeket a Nestlé megvizsgálja, majd a konkrét kérdésekre nézve tételesen választ ad valamennyi érintettnek a témában, illetve a jövőben tájékoztatást nyújt az elindított fejlesztésekről és kezdeményezésekről.
|