A molekulák módosításával megalkotott kémiai aromák nemcsak hogy tisztábbak a legtöbb természetes kivonatnál, de előállítási költségük is jóval alacsonyabb lehet. A vállalat üzemében gyártott 40 000 tonnányi citrál kivonásához természetes módon egy Mallorca nagyságú, 40 000 hektáros területet kellene bevonni citromfűvel.
Párválasztás szaglással
Életünket szinte észrevétlenül befolyásolják a különféle szagok és illatok. A számunkra kellemes ételek és italok kiválasztása mellett azt is meghatározzák, hogy kit tartunk szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek, figyelmeztetnek a veszélyre és segítenek a párválasztásban, sőt az illatok rég elfelejtett emlékeket is felidézhetnek bennünk.
A szagláshoz kötődő agyi pályák közvetlenebbül kapcsolódnak az érzékszervi észleléshez, mint bármely más érzékszervünk esetében, így a szagingerek kivétel nélkül valamilyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlünk. Amíg az emberek mindössze négy különböző típusú ízt tudnak megkülönböztetni - a sósat, a keserűt, az édeset és a savanyút – addig az orrnyálkahártya 350 különböző szaglószervi receptorral rendelkezik. Ennek köszönhetően az ember körülbelül 10 ezer különböző illatot tud megkülönböztetni.
A természet illatai - egyenesen a laborból
A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF legújabb megoldása a citrál, egy vegyi úton előállított aroma, amelyben olyan, tíz szénatomot tartalmazó, molekula is található, amely a természetes citrus aromának is része.
A szintetikus citrál, melyet a BASF már 2004 óta termel Ludwigshafenben, azonban nem csak a citrus illatot tartalmazza. A molekula felépítésének kisebb változtatásaival más illatokat is elő lehet állítani, mint például a levendula illatára hasonlító linalolt vagy a rózsák tipikus illatáért felelős geraniolt. Elég csupán kisebb változtatásokat eszközölni a molekula szerkezetében ahhoz, hogy elővarázsoljuk a természet illatát: a linalol a levendula, míg a geraniol a rózsa illatát helyettesíti.
Az atomok elhelyezkedésének megváltoztatására a három molekula más szagló receptorhoz kapcsolódik, és ezzel teljesen más illatot idéz elő az orrban. Az eredeti és a vegyi úton előállított illatok közötti különbség olyan minimális, hogy még a legérzékenyebb orr is képtelen lenne érzékelni a változást.
A vegyi aromák jövője éppoly illatos…
Annak ellenére, hogy a kellemes illatszerek, krémek és tisztítószerek előállításhoz csupán csipetnyi citrálra vagy hasonló illataromára van szükség, a nemzetközi szinten felhasznált mennyiség megdöbbentő. 2004 óta a BASF ludwigshafeni üzeme évi 40 000 tonna citrált állít elő, ami négyszerese a kezdeti kapacitásnak.
Ennek köszönhetően a BASF a világ legnagyobb citrál - és az azzal rokon vegyi anyagok - előállítója, melyeket elsősorban kozmetikai és tisztítószer gyárak, valamint táplálék kiegészítő termékeket gyártó üzemek számára értékesít.
A citrál mellett a BASF többek között a rózsa oxidon is kísérleteket végez, ami mindamellett, hogy a rózsaillat szerves részét képezi, aromaerősítőként más parfümökhöz is felhasználható.
|