Partnerek


CMS, webshop, eCommerce, domain, hosting, SEO, SEM

Google Directory

Observer


NewsAgent


C-PRESS


Hirmutato


Hirlapom


Hirlapom





hírek személyre szabva

Napi sajtó


Hirlevél feliratkozás






Google
 


Természetes illatok a BASF laboratóriumából

2009.02.11
A klasszikus, növényi alapú parfümkészítést alapjaiban változtathatja meg a BASF kémiai módszerrel előállított illatcsaládja. A természetes kivonatokkal tökéletesen megegyező citrus, rózsa és levendula illatot egy vegyi úton létrehozott citrál aromával idézik elő.

A molekulák módosításával megalkotott kémiai aromák nemcsak hogy tisztábbak a legtöbb természetes kivonatnál, de előállítási költségük is jóval alacsonyabb lehet. A vállalat üzemében gyártott 40 000 tonnányi citrál kivonásához természetes módon egy Mallorca nagyságú, 40 000 hektáros területet kellene bevonni citromfűvel.

Párválasztás szaglással
Életünket szinte észrevétlenül befolyásolják a különféle szagok és illatok. A számunkra kellemes ételek és italok kiválasztása mellett azt is meghatározzák, hogy kit tartunk szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek, figyelmeztetnek a veszélyre és segítenek a párválasztásban, sőt az illatok rég elfelejtett emlékeket is felidézhetnek bennünk.

A szagláshoz kötődő agyi pályák közvetlenebbül kapcsolódnak az érzékszervi észleléshez, mint bármely más érzékszervünk esetében, így a szagingerek kivétel nélkül valamilyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlünk. Amíg az emberek mindössze négy különböző típusú ízt tudnak megkülönböztetni - a sósat, a keserűt, az édeset és a savanyút – addig az orrnyálkahártya 350 különböző szaglószervi receptorral rendelkezik. Ennek köszönhetően az ember körülbelül 10 ezer különböző illatot tud megkülönböztetni.

A természet illatai - egyenesen a laborból
A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF legújabb megoldása a citrál, egy vegyi úton előállított aroma, amelyben olyan, tíz szénatomot tartalmazó, molekula is található, amely a természetes citrus aromának is része.

A szintetikus citrál, melyet a BASF már 2004 óta termel Ludwigshafenben, azonban nem csak a citrus illatot tartalmazza. A molekula felépítésének kisebb változtatásaival más illatokat is elő lehet állítani, mint például a levendula illatára hasonlító linalolt vagy a rózsák tipikus illatáért felelős geraniolt. Elég csupán kisebb változtatásokat eszközölni a molekula szerkezetében ahhoz, hogy elővarázsoljuk a természet illatát: a linalol a levendula, míg a geraniol a rózsa illatát helyettesíti.

Az atomok elhelyezkedésének megváltoztatására a három molekula más szagló receptorhoz kapcsolódik, és ezzel teljesen más illatot idéz elő az orrban. Az eredeti és a vegyi úton előállított illatok közötti különbség olyan minimális, hogy még a legérzékenyebb orr is képtelen lenne érzékelni a változást.

A vegyi aromák jövője éppoly illatos…
Annak ellenére, hogy a kellemes illatszerek, krémek és tisztítószerek előállításhoz csupán csipetnyi citrálra vagy hasonló illataromára van szükség, a nemzetközi szinten felhasznált mennyiség megdöbbentő. 2004 óta a BASF ludwigshafeni üzeme évi 40 000 tonna citrált állít elő, ami négyszerese a kezdeti kapacitásnak.

Ennek köszönhetően a BASF a világ legnagyobb citrál - és az azzal rokon vegyi anyagok - előállítója, melyeket elsősorban kozmetikai és tisztítószer gyárak, valamint táplálék kiegészítő termékeket gyártó üzemek számára értékesít.

A citrál mellett a BASF többek között a rózsa oxidon is kísérleteket végez, ami mindamellett, hogy a rózsaillat szerves részét képezi, aromaerősítőként más parfümökhöz is felhasználható.

Kapcsolódó weboldal

Sajtókapcsolat
Cég:BASF













         
Kezdőlap    |    Cégismertetők    |    E-Sajttáj    |    Konferenciák    |    Kiállítások    |    Blogajánló    |    Kapcsolat

Rovatok:   Auto-motor  |  Belföld  |  Egészség  |  Gazdaság  |  IT  |  Környezetvédelem  |  Közlekedés  |  Kultúra  |  Média  |  Mobil  |  Sport  |  Távközlés

Sajttaj.hu © 2007-2024.   -   Sitemap    |   Médiaajánlat    |   Jognyilatkozat   


RSS   RSS


 freestat.hu mystat websas.hu
statgep.hu